Creative Climate Leadership

26. decembar 2016. — Autor: EXIT

Creative Climate Leadership okuplja osam evropskih partnera koji predstavljaju širok geografski domet, specijalnost u raznim umetničkim formama, različite pristupe izgradnji kapaciteta za delovanje na životnu sredinu kroz ceo kreativni sektor Evrope.

EXIT fondacija u partnerstvu sa Julie’s Bicycle, globalnom dobrotvornom organizacijom iz Velike Britanije, PiNA, organizacijom za društveni razvoj iz Slovenije, On The Move, belgijskom mrežom koja promoviše kulturnu mobilnost, francuskom organizacijom COAL koja promoviše umetnost i održivi razvoj, Ars Baltica, nemačkom organizacijom za podršku kulturne saradnje u Baltičkom region i šire, Krug organizacijom koja delujući iz Velike Britanije i Crne Gore aktivno promoviše značaj ekološke svesti u regionu zapadnog Balkana i mitos21, mrežom evropskih najznačajnijih pozorišnih institucija pokrenula je Creative Climate Leadership program za umetnike i profesionalce iz oblasti kulture sa ciljem istraživanja kulturnih dimenzija klimatskih promena i preduzimanja kreativnih i fleksibilnih akcija od značaja.

Uspeh COP21 UN konferencije o klimatskim promenama i novi globalni Pariski sporazum o klimatskim promenama pozivaju na hitnu saradnju. U cilju dostizanja postavljenih ambicija ovog sporazuma, da se globalno zagrevanje ograniči na ispod 2°C potrebno je pristupiti smelom razmatranju načina na koji živimo i radimo. U tom pogledu umetnici i kulturna zajednica imaju jedinstvenu i kritičnu ulogu da razmatrajući umetnost mogućeg utiču na nove načine delovanja i razmišljanja. Creative Climate Leadership program je koncipiran s ciljem da učesnicima omogući dostizanje punog potencijala i maksimalnog dejstva na klimatske promene u okviru kreativnog i kulturnog sektora, a uz pomoć i podršku da testiraju ideje kroz razmenu dobre prakse i diskusije sirom zemalja i kultura.

Do 16. januara 2017. godine otvoren je poziv za sve zainteresovane umetnike i profesionalce iz oblasti kulture da se prijave na kurs obuke u okviru Creative Climate Leadership (CCL) programa, novog pan-evropskog programa za umetnike i kulturne radnike koji žele da istražuju kulturne dimenzije klimatskih promena i preduzimaju kreativne akcije koje će imati stvarnog uticaja.

Program obuhvata niz dogadjaja i kurseva. Prvi u nizu je medjunarodni kurs koji ce se odrzati u Londonu od 26. marta do 1. aprila 2017. godine, koji organizuje Julie’s Bicycle i slovenačka razvojna agencija, PiNA. Petodnevni intenzivan kurs namenjen umetnicima s ciljem razvijanja njihovih liderskih veština u  pogledu klimatskih promena i ciljeva zaštite životne sredine i UN održivih razvojnih ciljeva smisleno kroz njihov rad. Prihvataće se aplikacije iz svih kreativnih disciplina i umetničkih formi. Drugi po redu kurs će se odrzati u Koperu, Sloveniji u drugoj polovini 2017.

Prijave za obuke u Londonu su sada otvorene na: www.creativeclimateleadership.com/apply

Ovaj kurs će okupiti niz govornika koji će deliti studije slučaja i praktične pristupe održivosti životne sredine razvijene od strane i za kulturni sektor i omogućiće učesnicima da razviju otpornost, da istraže pristupe organizacionim promenama, uključe ljude i pomeraju vrednosti kroz umetnost i dizajn podstičući promene kroz komunikaciju i razvoj novih načina da se zajedno radi na ostvarivanju maksimalnog uticaja.

Cena kursa je £1,000 za državljane VB, a €1,200 za medjunarodne učesnike i uključuje školarinu, smeštaj i hranu. Od učesnika se očekuje da sami snose troškove putovanja.

Saznajte više o programu na: www.creativeclimateleadership.com